Ny kurs

Mindfulness & Yoga i skolan

Metoder och inspiration för elevhälsans hälsofrämjande arbete

Kom igång med mindfulness & yoga i skolan för ökad koncentration, rörelse, självkännedom och mental härdighet – sk resiliens hos dina elever. Under utbildningsdagen får vi senaste forskningen, övningar att ta med dig hem och en evidensbaserad modell för att arbeta hälsofrämjande i skolan med mindfulness och yoga. Föreläsningarna varvas med övningar och konkreta exempel.

Forskning
Elin Borg är metodutvecklare för mindfulness i skolan, författare och skicklig mindfulnesslärare. I samarbete med Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Stad och Well-Aware-ness AB har hon varit projektkoordinator för forskningsprojektet ”TMR - Träning för medveten närvaro och resiliens”. Vi får den senaste forskningen som hjälper unga att hantera olika stressorer i sin yttre och inre miljö, samt konkreta övningar för elevhälsans hälsofrämjande arbete. 

Mindfulness i skolan
Hur kan elevhälsan strukturera arbetet med mindfulness i skolan så att det blir systematiskt, hållbart och en generell hälsofrämjande insats? Elin Borg berättar och ger inspiration utifrån deras 10-veckorsprogram med mindfulness i skolan och vi får även prova på mindfulnessövningar anpassade för skolan. Med oss får vi ett häfte med enkla övningar.   

Vilka är framgångsfaktorerna för att få engagemang hos elever, skapa tid och resurser för ett hälsofrämjande arbete med mindfulness? Joel Crawford från Reacta berättar hur vi kan starta arbetet så att det blir systematiskt och hälsofrämjande. Vi får även konkreta övningar för ett generellt hälsofrämjande arbete utifrån elevers initiativ.

Yoga i skolan
Filippa Odevall från Skolyoga leder en workshop där vi får lära oss mer om aktuell forskning, inspirerande exempel och konkreta övningar för att använda yoga som verktyg med eleverna. Övningarna är givetvis hälsofrämjande och evidensbaserade och fokuserar på stresshantering, andning samt rörelse/stillhet.

Hälsorådsmodellen med mindfulness och yoga
Reacta har i samarbete med elevhälsa, forskare och elever tagit fram en evidensbaserad modell för ett ökat hälsofrämjande arbete i skolan, där systematiskt kvalitetsarbete och tvärprofessionell samverkan är i fokus. Modellen är en förenings- och evidensbaserad insats som utgår ifrån det hälsofrämjande arbetet enligt skollagen, WHO och Vägledningen för elevhälsan från Socialstyrelsen. Lär dig om modellen och prova några övningar för att organisera och strukturera mindfulness och yoga i skolan.

Anmäl innan 5:e mars
Gå 3 för 2

Anmäl er här!

Ladda ner inbjudan som PDF här!

Program

8.30 Registrering och fika

9.00 Elevhälsans hälsofrämjande arbete i skolan

9.30 Mindfulness och forskningen - evidens och effekter på elevers välmående

10.30 Paus och nätverkande

11.00 Mindfulness i praktiken –övningar, organisering och det systematiska kvalitetsarbetet

12.00 Lunch på egen hand

13.00 Hälsorådsmodellen med mindfulness och yoga

14.00 Yoga i skolan

14.30 Fika och nätverkande

15.00 Yoga i skolan – praktiska övningar

17.00 Dagen avslutas

Joel Crawford - skolsamordnare på Reacta
Tillsammans med elevhälsopersonal från fyra pilotskolor har Joel under tre år utvecklat hälsorådsmodellen som en del i det hälsofrämjande och systematiska kvalitetsarbetet. Modellen är förenings- och evidensbaserad, med fokus på tvärprofessionell samverkan och generella hälsofrämjande insatser för elever lärande, utveckling och hälsa. Joel är en  uppskattad och inspirerande föreläsare som med sina kunskaper som nationell skolsamordnare ger oss konkreta verktyg, undanröjer hinder och skapar engagemang för elevhälsans hälsofrämjande arbete.

Elin Borg -  metodutvecklare, författare, mindfulnesslärare och projektkoordinator och driver företaget Well-Aware-ness
Tillsammans med Katarina Laundy-Frisenstam, legitimerad psykolog har hon arbetat med projektet  TMR – ett forskningsprojekt om mindfulness i skolan. Projektet Träning för medveten närvaro och resiliens (TMR) medfinansierats av sociala investeringsmedel i Västra Götalandsregionen och är del av ett samverkansprojekt mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad i samarbete med Sahlgrenska Akademin och Well-Aware-ness AB.Elin är även författare till Mindful Eating och Gravid på dina villkor – självmedkänsla för en blivande mamma.

Filippa Odevall – yogalärare
Filippa har utövat yoga i 18 år och varit yogalärare i 11 år. Hon har också många års erfarenhet av arbete med ledarskapsfrågor samt av att ha arbetat i skolmiljö. 2012 startade hon organisationen Skolyoga. Sedan dess har hon tillsammans med 7 andra Skolyogakonsulter utbildat skolpersonal och elever på över 150 förskolor och skolor i Sverige. Utbildningarna innehåller enkla verktyg för att få in några minuter varje dag av medveten rörelse/stillhet, andning, avslappning och/eller meditation. Utgångspunkten är att vi inte behöver något annat än vår kropp och vårt andetag för att hitta lugn, fokus och känna oss mer balanserade. Det behövs inte många minuter för att skifta stämning eller ge ny energi. Det behövs bara rätt verktyg och kunskap.

Priser för stödmedlemmar
Pris hälsorådsskolor: 995 kr per person
Pris stödskolor: 1650 kr per person

Priser för övriga
Övriga: 2200 per person

Anmäl innan 5:e mars
Gå 3 för 2

(ingen moms tillkommer)

Bli stödmedlem och få rabatt direkt på kursen. Läs mer här...

Ingår
Förmiddagsfika med kaffe/the med fralla, eftermiddagsfika med kaffe/the och kaka. Material och praktiska övningar.  Lunch på egen hand.

Plats
20 mars i Stockholm. Röda rummet, Historiska muséet på Narvavägen 13-17.

 

Joel Crawford
Skolsamordnare
Ansvar för medlemscoachning & Projektadministration
076-03 29 628
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Facebook: Joel Crawford Reacta
Yogobe yogobe.se
 

PÅ GÅNG

Fira med oss!

Reacta fyller tio år, fira tillsammans med oss den 7-8 april!

Läs mer...

Mingla med oss!

Kom och prata ungas hälsa, fritid och hälsofrämjande arbete med oss!

Läs mer...

 

Utbildningar för kommunen

Ungas organisering, kommunikation med unga och nätverksmiddag

Läs mer...

Vi söker två praktikanter

Gör din praktik hos oss - för ungas hälsa

Läs mer...

Bättre hälsa i skolan! 

Välkommen till vårens utbildningsdag med temat ungas livsstil!

Läs mer...

SENASTE NYTT

Nätverksträff 

Tema: Elevhälsokompetens och samtalet i skolan

Läs mer...

Fysisk aktivitet i skolan - Stockholm

Inspiration och verktyg för elevers rörelse, utveckling & hälsa

Läs mer...

Fysisk aktivitet i skolan - Malmö

Inspiration och verktyg för elevers rörelse, utveckling & hälsa

Läs mer...

Ny kurs

Mindfulness & Yoga i skolan

Läs mer...

Konferens! Elevhälsans hälsofrämjande arbete

Samverkan för elevers lärande, utveckling och hälsa

Läs mer...