Mindfulness & Yoga i skolan - Malmö

Metoder & Inspiration

Metoder och inspiration för elevhälsans hälsofrämjande arbete

Kom igång med mindfulness & yoga i skolan för ökad koncentration, rörelse, självkännedom och mental härdighet – sk resiliens hos dina elever. Under utbildningsdagen får vi senaste forskningen, övningar att ta med dig hem och en evidensbaserad modell för att arbeta hälsofrämjande i skolan med mindfulness och yoga. Föreläsningarna varvas med övningar och konkreta exempel.

Forskning
Få den senaste forskningen som gjorts i samarbete med Sahlgrenska Akademin, Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad och Well-Awareness AB i projektet ”TMR- Träning för medveten närvaro och resiliens”. Vi får aktuell forskning som hjälper unga att hantera olika stressorer i sin yttre och inre miljö. Dessutom får vi en forskningsöversikt av hur yoga i skolan påverkar elevernas hälsa positivt. 

Mindfulness i skolan
Kom och ta del av mindfulnessövningar, konkreta metoder och framgångsrika exempel från ett 10-veckors program för att stärka elevernas resiliens med mindfulness i skolan. Elin Borg är mindfulnesslärare och visar oss hur mindfulness på olika sätt kan användas i elevhälsans och skolans hälsofrämjande arbete.

Yoga i skolan
Vi provar och får med oss enkla yoga övningar som vi sedan kan använda direkt i hälsoarbetet med eleverna på skolan. Dessutom testar vi flera verktyg i det hälsofrämjande arbetet som fokuserar på stresshantering, andning, rörelse. Vi bjuds också på massor av inspiration i denna workshop från Filippa Odevall från Skolyoga. 

Hälsorådsmodellen
Reacta har i samarbete med elevhälsa, forskare och elever tagit fram en evidensbaserad modell för ett ökat hälsofrämjande arbete i skolan, där systematiskt kvalitetsarbete och tvärprofessionell samverkan är i fokus. Modellen består av hälsofrämjande insatser som utgår ifrån det hälsofrämjande arbetet enligt skollagen, WHO och Socialstyrelsens vägledning för elevhälsan. Vi lär oss hur modellen kan användas för att strukturera mindfulness och yoga i skolan för ett förstärkt hälsofrämjande arbete som skapar goda lärmiljöer. 

Praktikfall, Mitt lugn! - NYHET!
Ta del av enkla stillhetsmetoder som minskar stress, ökar koncentrationen, lärandet samt förbättrar arbetsmiljön. Skolprojektet Mitt lugn har tränat över 3000 elever på 25 skolor runt om i Sverige i mindfulness med syftet att minska stressen hos elever och öka studiero. Här får vi veta allt för att kunna starta arbetet på skolan med denna framgångsrika modell.

Boka här!

Ladda ner inbjudan som PDF här!

Program
8.30 Registrering och fika

9.00 Introduktion, Mindfulness och Yoga i skolan

9.10 Mindfulness och forskning - evidens och effekter på elevers välmående

10.10 Paus och nätverkande

10.30 Mindfulness i skolan - övningar & organisering för ett hälsofrämjande arbete

11.30 Praktikfall - Så minskar vi stress och ökar studieron i skolan

12.20 Lunch

13.20 Hälsorådsmodellen, så systematiserar ni skolans hälsofrämjande arbete

14.40 Yoga och forskning

15.00 Fika och nätverkande

15.30 Yoga i skolan – praktiska övningar

16.30 Dagen avslutas

Joel Crawford - skolsamordnare på Reacta
Tillsammans med elevhälsopersonal från fyra pilotskolor har Joel under tre år utvecklat hälsorådsmodellen som en del i det hälsofrämjande och systematiska kvalitetsarbetet. Modellen är förenings- och evidensbaserad, med fokus på tvärprofessionell samverkan och generella hälsofrämjande insatser för elever lärande, utveckling och hälsa. Joel är en  uppskattad och inspirerande föreläsare som med sina kunskaper som nationell skolsamordnare ger oss konkreta verktyg, undanröjer hinder och skapar engagemang för elevhälsans hälsofrämjande arbete.

Elin Borg -  metodutvecklare, författare, mindfulnesslärare och projektkoordinator och driver företaget Well-Aware-ness
Tillsammans med Katarina Laundy-Frisenstam, legitimerad psykolog har hon arbetat med projektet  TMR – ett forskningsprojekt om mindfulness i skolan. Träning för medveten närvaro och resiliens (TMR) är en social investering i samverkan mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad i samarbete med Sahlgrenska Akademin och Well-Aware-ness AB. Projektet delfinansieras också genom Sociala investeringsmedel Västra Götalandsregionen. Elin är även författare till Mindful Eating och Gravid på dina villkor – självmedkänsla för en blivande mamma.

Filippa Odevall – yogalärare
Filippa är grundare av Skolyoga, författare och yogalärare. Hon har också många års erfarenhet av arbete med ledarskapsfrågor samt av att ha arbetat i skolmiljö. 2012 startade hon organisationen Skolyoga. Sedan dess har hon tillsammans med 7 andra Skolyogakonsulter utbildat skolpersonal och elever på över 150 förskolor och skolor i Sverige. Utbildningarna innehåller enkla verktyg för att få in några minuter varje dag av medveten rörelse/stillhet, andning, avslappning och/eller meditation. Utgångspunkten är att vi inte behöver något annat än vår kropp och vårt andetag för att hitta lugn, fokus och känna oss mer balanserade. Det behövs inte många minuter för att skifta stämning eller ge ny energi. Det behövs bara rätt verktyg och kunskap.

Marie Boris-Möller - Generalsekreterare på Drömmen om det goda
Marie är medgrundare av Drömmen om det goda och har en mångårig bakgrund inom den ideella sektorn. I projektet mitt lugn har gymnasieelever tränats i verksamma stillhetsverktyg (mindfulnessövningar) som aktivt hjälpt dem att hantera stress, skapa studiero och förebygga psykisk och fysisk ohälsa.
 

Pris stödmedlemmar
1900 kr per person

Pris övriga
3500 per person

Ingen moms tillkommer

Tips! Betala kursen med skolans kompetensstöd!

Bli stödmedlem i anmälan och få rabatt direkt på kursen.

Ingår
Förmiddagsfika med kaffe/the med fralla, eftermiddagsfika med kaffe/the och kaka. Material och praktiska övningar.  Lunch på egen hand.

Plats
4 mars 2019. Scandic Storgtorget. Stortorget 15, 211 22 Malmö

 

PÅ GÅNG

Mindfulness & Yoga i skolan - Stockholm

Metoder & Inspiration

Läs mer...

Mindfulness & Yoga i skolan - Malmö

Metoder & Inspiration

Läs mer...

Elevhälsans hälsofrämjande arbete

Samverkan för elevers lärande, utveckling och hälsa

Läs mer...

Öppen nätverksträff 29 nov!

Tema: Barnrättslagen!

Läs mer...

Fysisk Aktivitet i Skolan

Inspiration och verktyg för elevers rörelse, utveckling & hälsa 

Läs mer...

SENASTE NYTT

Angående Expressens artikel 

Reacta arbetar med ungas hälsa!

Läs mer...

Startstuga

Starta ett hälsoråd eller lokalförening enkelt i vår startstuga.

Läs mer...

Bli stödmedlem - stärk ungas hälsa

Gratis utbildningar och kompetensstöd

Läs mer...

Effekterna av samordnat hälsofrämjande arbete

Att samordna det hälsofrämjande arbetet har många positiva effekter.

Läs mer...

Nominera till riksstyrelsen!

I vår är det dags att välja riksstyrelse.

Läs mer...