Från elev till diplomerad Reactacoach

På Malmaskolan i Kolsva har samarbetet med riksorganisationen Reacta betytt mycket för elevernas utveckling. Malmaskolan, som ligger i Köpings kommun och har ungefär 600 elever, har samarbetat med Reacta sedan 2019. En särskilt inspirerande berättelse, som visar vad arbetet med Reactamodellen kan rendera, är den om Mac Stridh. Mac gick från att vara en elev i behov av socialt stöd till att bli medlem i en Reactagrupp och sedan även diplomerad Reactacoach och utbildare för nya Reactacoacher.

Började med ett eget behov
För fem år sedan, när Mac gick i årskurs 8, behövde han stöd socialt för att klara skolan. Malmaskolan hade då redan samarbetat med Reacta i några år, och Mac fick erbjudandet om att gå med i en Reactagrupp. Mac, tillsammans med fem kompisar, startade vad de valde att kalla en coachgrupp, i vilken de träffades en gång i veckan under ledning av en utbildad Reactacoach.

Från Reactagruppsmedlem till ledare
Det gick bra för Mac och de andra eleverna, tack vare Reactagruppen och de aktiviteter som de fick möjlighet att kunna göra tillsammans. Närvaron i skolan ökade och betygen förbättrades. Nu fanns det fanns något i skolan ”som var värt att gå till”. När Mac gick i årskurs 9, fick han frågan av Reactacoachen om han ville vara med och leda en liknande grupp för yngre elever. Det ville han och han har sedan dess varit engagerad i att också leda arbetet med Reactagrupper på Malmaskolan. De elever som var medlemmar i Macs Reactagrupp gick då i årskurs 6 och har nu avslutat årskurs 9 och går på gymnasiet.

Från ledare till diplomerad Reactacoach och utbildare
Idag är Mac utbildad diplomerad Reactacoach och har en viktig roll i arbetet med att utbilda nya coacher som coachar barn och unga i Reactagrupper. Macs resa, från elev i behov av socialt stöd till Reactacoach, och numera även utbildare, är ett tydligt exempel på vad det kan medföra att få tillhöra ett meningsfullt och stärkande sammanhang, vilket är en av många positiva saker som arbetet med Reactagrupper skapar.

Friskvårdsbidrag till olika aktiviteter
Reactagruppen får generösa friskvårdsbidrag från Reacta som medlemmarna, med demokratiska metoder, beslutar om när det gäller hur pengarna ska användas. Tack vare friskvårdsbidraget möjliggörs deltagande i planering, genomförande och utvärdering av olika hälsofrämjande aktiviteter för att alla medlemmar, oavsett egna ekonomiska förutsättningar, ska kunna vara med och delta på lika villkor.

Hur kan Reacta stötta er verksamhet?
Riksorganisationen Reacta hjälper skolor och verksamheter att implementera en evidensbaserad modell, Reactamodellen, i vilken hälsofrämjande arbete bedrivs tillsammans med barn och unga på grupp- och ibland även organisationsnivå. Varje Reactagrupp har en eller flera diplomerade Reactacoacher som utbildas av Reacta i hälsofrämjande arbete och tillsammans gör vi skillnad för barns och ungas psykiska, fysiska och sociala välbefinnande.

Vill du veta hur Reacta kan hjälpa din verksamhet att starta och driva Reactagrupper? Varmt välkommen att maila oss på info@reacta.se eller ring 08-940 410 så berättar vi mer!

Från:
Reacta