Friskvårdsbidrag till barn och unga

"Tack vare friskvårdsbidraget har elever som inte annars har förutsättningar att kunna göra olika hälsofrämjande och roliga aktiviteter kunnat göra det. Ingen behöver känna sig utanför!"

Orden kommer från en kurator som arbetar på en skola där man bedriver arbete med hälsoråd, vilket är ideella föreningar som är anslutna till Reacta.

Unik modell för likvärdighet och inkludering
Genom Reactas innovativa modell med hälsoråd får barn och unga planera, genomföra och delta i hälsofrämjande aktiviteter, oavsett vilka socioekonomiska förutsättningar de har. Här skapas inkludering och likvärdighet på ett sätt som är unikt och som blir möjligt tack vare att Reacta betalar ut friskvårdsbidrag som går direkt till hälsoråden och som barn och unga som är medlemmar i dem, med hjälp av demokratiska metoder, beslutar om.  

Variationen av aktiviteter som görs i hälsoråden är stor, som det blir när barn och unga själva får bestämma. Det kan vara alltifrån olika pulshöjande eller avslappnande aktiviteter till exempelvis skapande, matlagning eller kulturella upplevelser av olika slag.

Empowerment och välbefinnande
Reactas hälsorådmodell bygger på att främja och stärka såväl empowerment som det psykiska, fysiska och sociala välbefinnandet hos barn och unga. Detta genom att de får erfarenhet av föreningsliv och det reella inflytande som demokratin i hälsoråden renderar, men de blir samtidigt förtrogna med hur olika hälsofrämjande aktiviteter främjar och stärker deras mående. Med denna förtrogenhet läggs en god grund för fortsatt medvetna val framåt i livet och arbetet renderar även en mängd olika positiva effekter i verksamheten som du kan läsa mer om här.

Gör skillnad i ert hälsofrämjande arbete
Du som arbetar med barn och unga i skolan blir här inbjuden till att boka en inspirationsträff tillsammans med oss för att ta del av och utforska hur Reactas modell kan integreras i ert elevhälsoarbete och främja och stärka era elevers psykiska, fysiska och sociala välbefinnande än mer! Tillsammans gör vi skillnad!

Varmt välkommen att höra av dig!

Läs mer här
Från:
Reacta