Reacta och JHA på Ystad summit!

Under sommarens sista riktigt varma vecka så slog dörrarna till Ystad summit upp! Ystad summit är en öppen plattform med fokus på dialog och spännande möten! Här samlas privatpersoner och aktörer inom ideell sektor, politik, samhälle och näringsliv för att diskutera det som berör och påverkar oss – nu och i framtiden. Reacta var så klart på plats tillsammans med arvsfondsprojektet Jämlik hälsa för alla, för att sprida effekter av hälsorådsarbete och engagera än fler att arbeta med hälsorådsmodellen!

Inspirerande panelsamtal
Maria Almroth, skolutvecklare och projektledare i Reacta, deltog i Friskis och Svettis slot, ett panelsamtal om den ökade hälsoklyftan bland barn och unga, och där det stod klart att Reacta faktiskt är den enda aktören som är i skolan och arbetar aktivt hälsofrämjande tillsammans med barn och unga. Johan R Norberg, professor i idrottsvetenskap, inledde panelsamtalet med en faktisk översikt över hur barns och ungas rörelsemönster avstannar i takt med att de blir äldre, och hur graden av aktiviteter kan likställas med vilken socioekonomisk bakgrund barn och unga härstammar ifrån. Här fyller Reacta en viktig funktion då barn och unga, utifrån hälsorådsmodellen, förenas i ett intresse där den socioekonomiska bakgrunden blir irrelevant tack vare Reactas friskvårdsbidrag och de får erfarenhet av föreningsarbete på köpet.

Reactas egen slot modererades av Maria Engdell, nationell samordnare i Reacta, och gick under det bekanta namnet Jämlik hälsa för alla. Fokus i panelsamtalet var på vilka villkor barn och unga med funktionsnedsättningar har tillträde till hälsofrämjande aktiviteter. Clara Sundelius från Sparbanken Syd berättade om sitt spännande arbete under SYDdagarna där barn och unga med funktionsnedsättningar får prova på olika para-sporter, Anna Iwarsson, ordförande RF-SISU, beskrev hur idrotts-Sverige implementerar barn och unga med funktionedsättningar än mer i ordinarie verksamhet, David Lega kunde utifrån sitt perspektiv delge erfarenheter och kloka tankar utifrån sitt liv som mycket framgångsrik para-sportare, och Maria Almroth från Reactas arvsfondsprojekt beskrev tanken med projektet och hur det gjort skillnad på riktigt för barn och ungdomar i anpassad skola. Reactas slot engagerade flera i publiken och bidrog i hög grad till att sätta ljus på målgruppen och de förutsättningar de ges.

Reactas många olika aktiviteter under dagarna
Reacta hade även en plats i utställningstältet där vi presenterade hälsorådsmodellen, delade ut information, nyckelband, tuggummin, skapade intresse för hälsorådsarbete och mötte SÅ många som ville höra mer om och ta del av vad hälsorådsarbete är! Extra kul att så många barn och unga var intresserade av hälsorådsmodellen! Johan Hallberg och Mac Stridh höll en spännande föreläsning om Malmaskolans framgångsrika sätt att bedriva hälsorådsarbete på och berättade om den nya regionen, Västmanland-Örebro-Dalarna, som nu växer fram inom Reacta! Även Malik Chaudhry, Reactas riksordförande var på plats för att inspirera och informera om Reactas viktiga arbete.

Dessutom utmanade medlemmar i hälsoråd från Emanuelskolan i Sjöbo besökare i en hopprepschallenge och jösses vad många som hoppade! Det blev bra snurr på besökarna! Reactas nationella samordnare Maria Engdell genomförde en crashcourse i MI, motiverande samtal, där hon lyfte nycklarna i hur man når fram i samtal med barn och unga och skapar motivation och engagemang. Häggviksgymnasiet var på plats för att prata om arvsfondsprojektet, hålla en inspirationsträff och mingla bland besökarna. Lukas och Isabelle gjorde ett fantastiskt bra jobb tillsammans med Moni och Sara!

Skillnaden som gör skillnaden
Går det att summera dagarna under Ystad summit? Utöver intresserade barn och unga, ett fantastiskt driv från engagerade hälsorådsmedlemmar på plats, fantastiska samtal om hälsa och en reflektion kring att Reacta gör skillnad på riktigt, kan det konstateras att det är i mötet det händer.

TACK till alla medverkande för nyfikenhet, delaktighet och engagemang! Tillsammans gör vi skillnad för barns och ungas psykiska, fysiska och sociala välbefinnande!

Från:
Reacta