Ungas egna röster om fysisk aktivitet

Ungas röster om fysisk aktivitet - möjligheter, hinder och önskemål

Karolinska institutet har på uppdrag av Folkhälsomyndigheten genomfört fokusgruppsintervjuer med totalt 87 unga mellan 13-18 år fördelade på 13 fokusgrupper med deltagare från områden i Stockholm och Falkenberg med varierande socioekonomisk status. Fokus för studien var lyfta ungas tankar faktorer som de anser kan främja fysisk aktivitet och minska stillasittande, samt vilka hinder som finns i detta.

Resultatet visar att de unga själva har många olika önskemål och tankar kring vad som är av betydelse när det gäller att skapa förutsättningar för en ökad fysisk aktivitet. Bland annat vill de i högre grad vill ha tillgång till en utemiljö som inbjuder till olika fysiska aktiviteter och kostnadsfria samlingsplatser, då ekonomin är något som kan hindra många från att kunna delta i organiserade fritidsaktiviteter. ”Folk som vill bli starka eller bara träna för att det är kul, alla har inte pengar och det måste man… ja de får inte ens någon chans.” (Citat: Ungdom i Stockholm)

Känslan av otrygghet i olika miljöer har också en negativ inverkan på de ungas förutsättningar att vara fysiskt aktiva på platser som de annars skulle vilja vara på och även kroppsnormer, könsnormer och rasism upplevs vara ett hinder. Att inte känna sig välkommen till en aktivitet, att bli eller riskera att bli kritiserad och kränkt eller känna sig uttittad är också faktorer som skapar hinder för fysiskt aktivitet enligt de unga själva.

Arbete med hälsoråd möter de ungas önskningar

Det som ungdomarna själva efterfrågar i undersökningen skapar Reacta förutsättningar för att göra till verklighet. I de verksamheter som bedriver arbete med hälsoråd upplever barn och unga många positiva effekter för sitt psykiska, fysiska och sociala välbefinnande och resultaten visar att tryggheten, gemenskapen och sammanhållningen bland de unga ökar. De samlas kring ett gemensamt intresse eller utforskar nya intressen tillsammans och tack vare Reactas friskvårdsbidrag som betalas ut till hälsoråden får barn och unga möjlighet att kunna göra många olika aktiviteter, oavsett socioekonomiska förutsättningar. De får också viktiga nycklar och kunskaper som sträcker sig långt utanför skoltiden genom att vara med och driva en demokratisk förening med alla de positiva förmågor som det renderar.

Vill du veta mer om Reactas hälsorådsmodell och hur du kan arbeta med den tillsammans med barn och unga? 

Varmt välkommen att höra av dig! Vi ser fram emot att berätta mer!

info@reacta.se eller 08-940 410

Läs mer
Från:
Folkhälsomyndigheten