Hälsorådet F.A.R - Fredagsaktivitetsrådet startade i februari 2024 och på frågan om varför medlemmarna valde att starta sitt hälsoråd svarar de att "Vi vill ha ett hälsoråd för att bygga sociala relationer, fika och umgås genom olika aktiviteter. Vi vill testa på och få uppleva olika aktiviteter tillsammans. Vi får då en större livserfarenhet men också bättre sammanhållning i vår verksamhet. Det blir lättare att prata med andra och få vänner."
Höstterminen startade med ett uppstartsmöte/informationsmöte för gamla respektive nya elever. Under mötet gick vi igenom vad Reacta innebär, vilken arbetsgång som finns när man bedriver en förening med årsmöten, medlemmar, och vad ett styrelsearbete innebär. Vi visade även exempel på tidigare aktiviteter som vi genomfört genom att visa bildspel. Vi gick igenom vilka personer som sitter/har suttit på poster i styrelsen och efterfrågade intresse. Vi gick ut med en första förfrågan om att bli medlemmar i vår förening. Eleverna skulle fundera och ge besked längre fram. Vi delade också ut ett formulär där eleverna fick uttrycka önskemål kring aktiviteter för det här årets Reacta-arbete.
Efter detta möte så har vi haft två olika heldagar där vi har arbetat klart med de spel som vi påbörjade att bygga i våras. De nya eleverna har ingått i grupper med äldre medlemmar och det samarbetet har fungerat utmärkt. Eleverna har sågat, borrat, spikat och målat med mera. De förberett fika till hela gruppen. De har delat material med varandra och erbjudit hjälp mellan grupperna. Det har varit väldigt positivt och stärkande för gruppen, att våga ta kontakt med andra nya och samarbeta. Vi ser att de nya eleverna har kommit in väldigt lätt i vår gemenskap genom Reacta.
Vilka fler effekter ser ni att hälsorådsarbetet har gett?
Vi ser att sammanhållningen mellan våra elever har ökat och förmågan hos enskilda individer att ta kontakt med okända har ökat, detta är något som är generellt mycket svårt för vår elevgrupp. Att vara i ett sammanhang och att samarbeta med andra har också utvecklats mycket positivt, detta är igen något som generellt är mycket svårt för vår elevgrupp. Våra elever upplevs vara väldigt trygga, glada och avslappnade under våra Reacta-tillfällen. Vi som lärare/coacher finns som stöd men ser också att vi kan ta flera steg tillbaka och låta eleverna själv lösa olika uppgifter. Det är väldigt fint att se och vi personal (tillsammans med eleverna) går hem med ett stort leende på fredagar. Det känns i hela hjärtat när man kan stå vid sidan av och iaktta det som sker mellan eleverna och i den enskilde individen.
Hur har medlemmarna i hälsorådet tagit beslut?
Alla beslut som tas är på elevernas basis. Hälsocoacherna har alltid en reflektion efter avslutad aktivitet där elever genom muntliga svar, handuppräckning eller nedskrivna kommentarer ger sin åsikt om vad som har fungerat bra/dåligt och vad vi kan tänka på tills nästa tillfälle. Val av aktivitet sker först genom att alla elever ges chans att uttrycka muntligt/skriftligt vilka aktiviteter de skulle vilja prova under läsåret och utifrån dessa förslag sker sedan en omröstning om större områden som majoriteten av förslag har pekat på t ex: Vi fokuserar på "Skapande" och då utgår vi från elevernas egna idéer. Vår elevgrupp har generellt svårt att uttrycka åsikter men detta ser vi också en utveckling av: Att våra elever får lättare och lättare att säga vad de tycker, flera vågar numera muntligt ge sin åsikt inte bara skriftligt.
Hur har hälsorådsarbetet bidragit till att gemenskapen har stärkts?
Vi ser att våra elever är tryggare, gladare, lugnare och att det bryts "isar" mellan eleverna, att man vågar kontakt och att man har något gemensamt att samlas kring/prata om. Som vi nämnt tidigare är kontaktsökande, samspel, trygghet utanför sin egen ram något som vår elevgrupp, individer inom AST, har väldigt svårt med och får kämpa med i sin vardag. Våra mötesplatser, Reacta-aktiviteterna möjliggör för våra elever att få testa att gå utanför sin Comfort Zone i en trygg miljö.
Stort tack till er i hälsorådet F.A.R - Fredagsaktivitetsrådet för all den inspiration som ni ger och den skillnad som ni gör med era aktiviteter för medlemmarnas fysiska, psykiska och sociala välbefinnande!
Vill du veta mer om hälsoråd och det friskvårdsbidrag som barn och unga i hälsoråden får för att kunna göra olika aktiviteter? Varmt välkommen att ta kontakt med oss så berättar vi mer!
Maila på info@reacta.se eller ring oss på 08-940 410.